Трудове навчання (6 клас)


Дистанційне консультування  здобувачів освіти у чаті можливе
з 10.00 до 11.00 та 18.00 до 19.00
Адреса електронної скриньки вчителя  shvidkak@gmail.com
Працюємо згідно календарного планування.


18.03

Проєкт. Вітальна листівка.

Тема. Планування роботи з виконання проєкту.


Завдання. Намалювати шаблони - аналоги листівки, підписати, надіслати (до 25.03)                                               



25.03

Тема. Добір інструментів та конструкційних матеріалів для виготовлення вітальної листівки.


Перегляд відео:

Завдання: підібрати конструкційний матеріал для виготовлення своєї листівки.

01.04 - 15.04

Тема. Виготовлення листівки


Завдання: виготовити листівку, сфотографувати та надіслати на електронну скриньку

22.04 

 Проєкт. Охайне житло

Тема. Послідовність дій під час прибирання житла. Миючі  засоби та інструменти для прибирання житла

В робочому зошиті скласти послідовність дій під час прибирання житла.
Практична робота: Використовуючи набуті знання приберіть у власній кімнаті. (По можливості надіслати фотозвіт виконаної роботи)


29.04.
Проєкт. Здоров'я та краса мого волосся
Тема. Типи волосся. Зовнішній вигляд волосся і стан здоров'я людини. Фактори, що впливають на стан здоров'я
Перегляд презентації:
 Практична робота. Визначення форми обличчя
Уяви себе перукарем-стилістом
Інструменти та матеріали: лінійка, олівець, робочий зошит.
Послідовність виконання роботи:
I спосіб
1. Збери волосся на потилиці.
2. Уважно подивися у дзеркало і спробуй визначити форму обличчя.
3. Якщо на око це зробити важко, обведи губною помадою контур свого обличчя на дзеркалі. Потім роздивись, яку фігуру нагадує обведена форма.

II спосіб. Тут знадобиться лінійка
1. Відкрий лице, зібравши волосся ззаду.
2. Підніми волосся до гори
3. Лінійкою визнач довжину обличчя - від середньої точки чола до кінчика підборіддя.
4.Полічи третину довжини обличчя.
5. Лінійкою виміряй проміжок від основи носа до кінчика підборіддя( цей результат позначимо літерою Б ).
6. Останній етап - порівняльний аналіз двох результатів.
Якщо А більше за Б, то обличчя доге або квадратне.
Якщо А менше за Б - форма обличчя кругла або ромбоподібна.
А якщо обидва результати рівні, то тип обличчя наближений до овального або серцеподібне
Завдання : висновок практичної роботи надіслати на електронну скриньку 

06.05. - 27.05.
Проєкт. Салати

                      Класифікація салатів        Картинки по запросу фото салатів
Салати є надзвичайно корисною стравою, яка містить вітаміни, мінеральні солі, вуглеводи, а також речовини, які вбивають хвороботворні мікроби. Поживні цінності салату залежать від того, які продукти входять до його складу.
Споживання салатів, особливо із сирих овочів та зелені, покращує травлення і збуджує апетит. Саме тому салати їдять перед основними стравами. Таким чином, білки, жири, вуглеводи, що містяться в перших чи других стравах, легше перетравлюються організмом. Часом салат використовують і як гарнір до риби чи м'яса.
Овочі можна споживати в сирому вигляді, а також піддавати різним видам кулінарної обробки — варити, смажити, тушкувати, запікати. З овочів готують найрізноманітніші холодні й гарячі страви. Це — закуски (салати, бутерброди).
Скажіть, а які перші страви готують з овочів? (борщі. супи, розсольники).
Назвіть другі страви з овочів (овочеві рагу, голубці, оладки, запіканки),
А які ж напої готують з овочів?(соки, компоти, киселі) та ін..
А зараз  посліхайте розповідь про  історію виникнення салатів.
Салати були відомі стародавнім римлянам ще 2500 років тому, але розуміли під цим словом тільки рослинну їжу. До салатів входила зелень та овочі. Найчастіше до салату потрапляло соковите листя рослини латук. Саме тому цю рослину пізніше стали називати салатом.
Лише у 19 ст. почали готувати зовсім нові види салатів — із вареної картоплі, моркви, буряку, а також солоних огірків, капусти або грибів. Тоді ж з'явився і вінегрет — один із різновидів салату. До вінегрету обов'язково входить буряк.
У наш, час в різних національних кухнях зустрічається багато оригінальних рецептів салатів — з додаванням продуктів моря, фруктів, макаронних виробів тощо.
Скажіть, як ви розумієте термін салат? Салат — це страва із дрібно покришених шматочків сирих чи варених овочів та інших продуктів (яєць, м'яса, риби) з додаванням різних заправок, прянощів. Продукти в салаті мають бути охолодженими.
Салати класифікуються:
1. Салати з сирих овочів.
2. Салати із варених овочів, вінегрети.
3. Салати із додаванням продуктів тваринного походження
4. Салати-коктейлі.
До кожного салату добирається відповідна заправа: олія, різноманітні соуси, сік лимону тощо. Несмачна, неякісна або невідповідна даним продуктам заправа може зіпсувати салат. Небажане використання для заправи оцту, оскільки він подразнює стінки шлунку. Краще використовувати для підкислення сік натуральних овочів чи фруктів (лимону, томатів, кизилу, аличі, гранату тощо).
Салат має добре поєднуватися з іншими стравами, що будуть подаватися до столу. До молочного супу не варто готувати овочеву закуску. Бажано також, щоб продукти в салаті не повторювали ті, які будуть в інших стравах. Так, якщо на обід зварили капусняк, то недоцільно подавати салат із капусти. 
Практична робота.
а) Опрацювати матеріал уроку про технологію виготовлення салатів.
б)Самостійно (за вашим вибором) обрати салат.
в)Підготувати овочі,викорисовуючи різні види кулінарної обробки.
г)Приготувати салат, скинути фото5-6 у клас рум.

 Технологія приготування салатів.
                                  Овочі у харчуванні людини.
* Яке харчування вважається раціональним?
*Що таке «вітаміни» і чому вони необхідні людині?
*В яких продуктах містяться вітаміни?
Сьогодні  ви дізнаєтесь,яку користь приносять овочі здоров’ю людини,чому їх потрібно включати у щоденне меню,які страви можна приготувати з овочів,які є способи обробки овочів.
 Батьківщиною  картоплі вважають узбережжя Аляски,Камчатки,Курильські острови. Ще в 16 столітті один адмірал привіз начебто з Америки до Англії картоплю. Господар вирішив почастувати заморською стравою своїх гостей. Але повар не знав як її готувати і підсмажив бадилля з листям. Гостям  дуже  не сподобалася страва. Розлючений господар наказав вирвати всю картоплю і спалити її. Потім,скуштувавши печеної картоплі всі знайшли її дуже смачною.Вже 4000 років люди вживають моркву у їжу. В середні віки її вважали ласощами гномів. Існувало повір’я:якщо ввечері віднесеш до лісу миску з пареною морквою,то вранці замість моркви знайдеш злитки золота. Гноми так любили моркву,що міняли її на золото. Але на жаль їхні сподівання не виправдовувалися.Назва капуста походить від древньоримського «капут»,що означає «голова».Це через те,що качан капусти нагадує голову. Вперше почали вирощувати капусту іберійці,що населяли теперішню Іспанію. Звідси вона розповсюдилася в Грецію,Єгипет та інші країни. Відомий математик Піфагор писав,що «капуста» являє собою овоч,який підтримує бадьорість і веселий настрій духа».Плід огірка,як до речі й гарбуза – ягода. У ньому багато соковитої м’якоті й насіння. Огірок відомий як овочева культура близько 6000років.Його батьківщина – Північно-Західна Індія. Там дикі огірки ростуть просто в лісі обвиваючи дерева,мов ліани.Помідори родом з Південної Америки. В Європі довгий час вони були декоративною рослиною. Плоди спочатку не вживали в їжу,бо вважали отруйними.
. Культурна цибуля родом із Західної Азії. Вирощування цієї культури почалося в древні часи у Китаї,потім в Індії та Єгипті. В середні віки їй приписували чудодійну силу,вважали її оберегом. Воїни носили на грудях цибулину як талісман,що оберігає від стріл і ударів меча.
        Отже,можна зробити висновок,що овочі необхідні в щоденному раціоні. Бо вони є основним джерелом води,вітамінів,вуглеводів,мінеральних солей. Овочі збуджують апетит і покращують травлення. З них готують перші страви,гарніри,салати. Овочі консервують і ,навіть,з деяких варять варення.
Перед вживанням овочі підлягають обробці.
Способи обробки овочів 
Первинна
Сортування
Миття
Очищення
Нарізування
Припускання
Теплова
Варіння
Смаження
Тушкування
Запікання
 Способи нарізування овочів 
  • Шматочками
  •  Брусочками
  • Кубиками
  • Соломкою
  • Кружальцями
  • Дольками
  • Кільцями
  • Напівкільцями
  • Зірочками
  • Гребінцями
  • Салати є надзвичайно корисною стравою, яка містить вітаміни, мінеральні солі, вуглеводи, а також речовини, які вбивають хвороботворні мікроби. Поживні цінності салату залежать від того, які продукти входять до його складу.
    Практична робота
  • 1. Опрацювати теоретичний матеріал уроку.
  • 2. Зробити нарізку овочів кільцями, шматочками, соломкою.(варені картопля та морква, цибуля)
  • 3. Фото скинути на електронну скриньку.